Předpověď počasí:
CZ EN DE
dsc08104.jpg
MINIPIVOVAR LANÝŽ

Minipivovar je přímo součástí restaurace a tak můžete při návštěvě Perlové vody zastihnout naše sládky při práci. 

Pivo Lanýž vaříme dle tradičních postupů a receptur, z kvalitních českých sladů, odrůd žateckého chmele, pivovarských kvasnic a místní studniční vody, která se významně podílí na charakteru našeho piva. 

Pivu věnujeme velkou péči, všechna naše piva jsou nepasterizovaná a nefiltrovaná.

Na kvalitu piva Lanýž dohlížejí zkušení sládci Marek Mikunda a Aleš Suchopárek

Kromě tradiční 10° a 12° pro vás několikrát do roka vaří i pivní speciály.

Dokonale vyladěného Lanýže ochutnáte u nás na čepu a můžete si ho koupit i s sebou.

LANÝŽ 10° světlé výčepní pivo

Poctivá jednosladová světlá "desítka", která vás nejen osvěží, ale i spolehlivě uhasí žízeň. Pivo je charakteristické svou postupně se rozvíjející sladovou chutí se střední hořkostí, která sílí ve svém závěru. Pivo je lehké a velmi dobře pitelné.

Spodní kvašení

Doba zrání 4 týdny 

Hořkost 30 - 33 IBU

4,2% obsahu alkoholu

Chmely Premiant a Poloraný žatecký červeňák

Slad Plzeňský

Pivo čepujeme od dubna do října 

LANÝŽ 11° polotmavý ležák (právě na čepu)

Příjemně vyvážený polotmavý ležák se střední hořkostí. Chuť piva je příjemně obilná s lehkými tóny sušenek, medu a jemného karamelu. Pivo je připraveno tak, aby vyhovovalo i těm, kteří nemají u polotmavých piv rádi převažující karamelovou chuť. Díky tomu je jeho pitelnost skutečně velmi dobrá. 

Spodní kvašení

Doba zrání 5 týdnu 

Hořkost 30 IBU

4,5% obsahu alkoholu

Barva 30 EBC

Chmely Rubín, Harmonie, Žatecký poloraný červeňák

Slady Plzeňský, Mnichovský, Melanoidní, Carared, Carafa

Pivo čepujeme od března do října

 

Lanýž 11° Summer ALE

Svrchně kvašený "ALE" zlatavé barvy s nižší plností těla a vyšším stupněm hořkosti. Velmi příiemné citrusové aroma s nádechem tropického ovoce je dosaženo tzv. studeným chmelením. Snadná pitelnost, zajímavá hořkost a chmelení za studena činí z tohoto "ejlíka" komplexní osvěžující nápoj k uhašení žízně, nejen pro znalce tolik příjemného světa svrchně kvašených piv.

Svrchní kvašení

Doba zrání 3 týdny

Hořkost 41 - 43 IBU

4,6% obsahu alkoholu

Barva 13 - 14 EBC

Chmely Harmonie, Citra, Centenniel

Slady Pale Ale, Plzeňský, Carared

  Pivo čepujeme od května do září

  

lanýž 12° Apa (právě na čepu)

 

American Pale Ale (APA). Americká verze Anglického světlého „ejlu“. Svrchně kvašené pivo velmi světlé barvy s vysokou hořkostí. Jasná sladová chuť s lehkým nádechem karamelu velmi pěkně vyvažuje výrazné chmelové aroma. Studené chmelení americkým chmelem Mosaic propůjčuje pivu ve vůni kombinaci lehkých ovocných a citrusových tónů, až po kořeněné aroma kari a chilli.

Svrchní kvašení

Doba zrání 3 týdny

Hořkost 66 IBU

5.0% obsahu alkoholu

Barva 10 EBC

Chmely Agnus, Mosaic

Slady Pale Ale, Plzeňský, Carapils

Pivo čepujeme od října do března

 

lanýž 12°světlý ležák (právě na čepu)

Dvanáctka je naší "vlajkovou lodí". Pivo vyznačující se plností a kulatostí. Prostě ležák, jak má být. Vyvážený poměr použitých surovin vytváří skutečně dokonalou harmonii výsledné chuti i vůně s jemnou, dlouho doznívající hořkosti. Je nemožné, dát si jen jedno...

Spodní kvašení

Doba zrání 6 týdnů

Hořkost 40-44 IBU

4,8% obsahu alkoholu

Barva 13 - 14 EBC

Chmely Premiant, Žatecký poloraný červeňák

Slady Plzeňský, Mnichovský

Toto pivo čepujeme celoročně  

lanýž 12° světlý ležák, Svatováclavský speciál

Ležák plné chuti a překrásné barvě mědí. Svatováclavský ležák je speciál, který vaříme jen jednou ročně a o to více se na něj těšíme. Jak již název vypovídá, je to pivo vařené k poctě patrona všech sládků - sv. Václava. Prémiový ležák, který se od naší již tak velmi dobré dvanáctky liší ve všech parametrech ( barvě, chuti, vůni i hořkosti ). Pivo je velmi komplexní díky použití více druhů sladů a dokonce pěti druhů chmele. Vytvořit pivo z tolika ingrediencí býva riskantní, ale v tomto případě se to prostě podařilo. Je těžké to popsat - to se musí ochutnat ! 

Spodní kvašení

Doba zrání 6 týdnů

4,8% obsahu alkoholu

Chmely Premiant, Rubín, Harmonie, Žatecký poloraný červeňák, Kazbek

Slady Plzeňský, Mnichovský, Melanoidní

Pivo čepujeme od 28.záři do vyprodání

lanýž 13° polotmavý speciál

Krásně vyvážený ležák, který potěší nejen příznivce polotmavých piv. Pečlivě vyvážené složení několika druhů sladů dává pivu výjimečnou barvu. Chuť karamelizovaných sladů je příjemně kompenzována požitím chmelu Kazbek, kterému vděčíme za kořenitější a zemitější charakter výsledné chuti a vůně. 

Spodní kvašení

Doba zrání 6 - 7 týdnů

Hořkost 35 - 37 IBU

5,2% obsahu alkoholu

Barva 41 - 43 EBC

Chmely Premiant, Žatecký poloraný červeňák, Kazbek

Slady Plzeňský, Mnichovský, Melanoidní, Carared, Carafa

Pivo čepujeme v listopadu a prosinci 

lanýž 14° tmavý sváteční speciál - perníkové pivo

Sváteční, Vánoční speciál, u nás přezdívaný "Vánočka". Klasickým způsobem vařený ležák velmi temně rubínové barvy. Pivo, které je v průběhu přípravy dochuceno směsí "vánočního koření", jejíž složení a poměr je střeženým tajemstvím. Nejedná se však o žádná dochucovadla apd., ale o skutečnou směs čistého koření. Je to více digestiv, než klasické pivo. Nápoj, který není pro každého. Jedni ho milují a druhým úplně nejede, ale rozhodně nikoho nenechá lhostejným. 

Spodní kvašení

Doba zrání 8 - 10 týdnů

Hořkost 37 IBU

5,6% obsahu alkoholu

Barva 60 EBC

Chmely Premiant, Rubín, Harmonie

Slady Plzeňský, Mnichovský, Caramunich, Carafa

Pivo čepujeme od začátku prosince do vyprodání zásob    

Lanýž 14° Red ipa

Svrchní kvašení

Doba zrání 4 týdny

Hořkost 60 - 62 IBU

5,5% obsahu alkoholu

Barva 50 EBC

Chmely Premiant, Rubín, Simcoe, Amarillo

Slady Pale Ale, Mnichovský, Carared, Melanoidní

Pivo čepujeme od října do března 

 

lanýž 17° sváteční prémiový speciál

Tento světlý jednosladový speciál je krásnou ukázkou toho, že v jednoduchosti je krása. Použitý způsob vaření ponechává pivu větší (plnější) tělo, které přirozeně eliminuje vyšší obsah alkoholu. Počáteční silnější sladová chuť postupně přechází v dlouho doznívající hořkost. Všechny tyto vlastnosti propůjčují tomuto pivu nezaměnitelný charakter, který ocení každý znalec silnějších a plných piv.

Spodní kvašení

Doba zrání 10 - 12 týdnů

Hořkost 57 - 59 IBU

7,0% obsahu alkoholu

Barva 20 EBC

Chmely Premiant, Žatecký poloraný červeňák, Kazbek

Slady Plzeňský

Pivo prodáváme v prosinci a lednu