Minipivovar je přímo součástí restaurace a tak můžete při návštěvě Perlové vody zastihnout naše sládky při práci.
Pivo Lanýž vaříme dle tradičních postupů a receptur, z kvalitních českých sladů, odrůd žateckého chmele, pivovarských kvasnic a místní studniční vody, která se významně podílí na charakteru našeho piva.
Pivu věnujeme velkou péči, všechna naše piva jsou nepasterizovaná a nefiltrovaná.
Na kvalitu piva Lanýž dohlížejí zkušení sládci Marek Mikunda a Aleš Suchopárek.
Kromě tradiční 10° a 12° pro vás několikrát do roka vaří i pivní speciály.
Dokonale vyladěného Lanýže ochutnáte u nás na čepu a můžete si ho koupit i s sebou.
Naše piva jsou certifikována značkou České středohoří Regionální produkt.
Poctivá jednosladová světlá "desítka", která vás nejen osvěží, ale i spolehlivě uhasí žízeň. Pivo je charakteristické svou postupně se rozvíjející sladovou chutí se střední hořkostí, která sílí ve svém závěru. Pivo je lehké a velmi dobře pitelné.
Spodní kvašení
Doba zrání 4 týdny
Hořkost 28 IBU
4,1% obsahu alkoholu
Barva 8 EBC
Chmely Vital, Žatecký poloraný červeňák
Slad Plzeňský
Pivo čepujeme od dubna do října
Příjemně vyvážený polotmavý ležák se střední hořkostí. Chuť piva je příjemně obilná s lehkými tóny sušenek, medu a jemného karamelu, nugátu a tmavé čokolády. Pivo je připraveno tak, aby vyhovovalo i těm, kteří nemají u polotmavých piv rádi příliš silno karamelovou chuť.
Spodní kvašení
Doba zrání 5 týdnu
Hořkost 35 IBU
4,5% obsahu alkoholu
Barva 35 EBC
Chmely Rubín, Harmonie, Žatecký poloraný červeňák
Slady Plzeňský, Mnichovský, Melanoidní, Carared, Chocolate Rye
Pivo čepujeme od března do října
Lehký, velmi svěží ležák s vyšší hořkostí pro maximální osvěžení. Pivo je vařeno téměř výhradně z Plzeňského sladu s malým přídavkem sladu Mnichovského. Spojení chmele Gaia a Sládek dodává pivu příjemné chmelové aroma s jemným nádechem koření. Pitelnost tohoto ležáku je vynikající.
Spodní kvašení
Doba zrání 5 týdnu
Hořkost 40 IBU
4,5% obsahu alkoholu
Barva 10 EBC
Chmely Gaia, Sládek
Slady Plzeňský, Mnichovský
Pivo čepujeme od října do dubna
Svrchně kvašený "ALE" zlatavé barvy s nižší plností těla a vyšším stupněm hořkosti. Velmi příiemné citrusové aroma s nádechem tropického ovoce je dosaženo tzv. studeným chmelením. Snadná pitelnost, zajímavá hořkost a chmelení za studena činí z tohoto "ejlíka" komplexní osvěžující nápoj k uhašení žízně, nejen pro znalce tolik příjemného světa svrchně kvašených piv. Tento Ale pro vás připravujeme ve třech různých variantách, kdy složení sladů zůstává stejné, ale výtnamně se mění složení použitého chmele, díky čemuž je každá z variant nezaměnitelná ve svém aroma.
Svrchní kvašení
Doba zrání 3 týdny
Hořkost 54 IBU
4,6% obsahu alkoholu
Barva 13 EBC
Chmely 1. Harmonie, Citra, Centenniel ( citrusové aroma grepů a limetek, borové jehličí, mandarinky )
Chmely 2. Harmonie, Strata, El Dorado ( sušené ovoce, maracuja, konopí, meruňky, broskev )
Chmely 3. Harmonie, Idaho 7, Azacca ( mandarinka, čaj Earl Grey, mango, papája, koření, ananas )
Slady Pale Ale, Plzeňský, Carared
Pivo čepujeme od května do září
American Pale Ale (APA). Americká verze Anglického světlého „ejlu“. Svrchně kvašené pivo velmi světlé barvy s vysokou hořkostí. Jasná sladová chuť s lehkým nádechem karamelu velmi pěkně vyvažuje výrazné chmelové aroma. Studené chmelení americkým chmelem Mosaic propůjčuje pivu ve vůni kombinaci lehkých ovocných a citrusových tónů, až po kořeněné aroma kari a chilli.
Svrchní kvašení
Doba zrání 3 týdny
Hořkost 66 IBU
5.0% obsahu alkoholu
Barva 10 EBC
Chmely Agnus, Mosaic
Slady Pale Ale, Plzeňský, Carapils
Pivo čepujeme od října do března
Dvanáctka je naší "vlajkovou lodí". Pivo vyznačující se plností a kulatostí. Prostě ležák, jak má být. Vyvážený poměr použitých surovin vytváří skutečně dokonalou harmonii výsledné chuti i vůně s jemnou, dlouho doznívající hořkosti. Je nemožné, dát si jen jedno...
Spodní kvašení
Doba zrání 6 týdnů
Hořkost 43 IBU
4,8% obsahu alkoholu
Barva 12 EBC
Chmely Agnus, Žatecký poloraný červeňák
Slady Plzeňský, Mnichovský
Toto pivo čepujeme celoročně
Skutečně světlý, osvěžující ležák s vyšší hořkostí a vynikající pitelností. Svatováclavský ležák je speciál, který vaříme jen jednou ročně, a o to více se na něj těšíme. Jak již název napovídá, je to pivo vařené k poctě patrona všech sládků – sv. Václava. Má jasně vyjádřený charakter zejména díky použití výrazného množství právě sklizeného zeleného chmele, použitého pro tzv. "studené chmelení", což se projevuje v závěrečné hořkosti a jedinečné vůni.
Spodní kvašení
Doba zrání 6 týdnů
Hořkost 47 IBU
4,9% obsahu alkoholu
Barva 10 EBC
Chmely Agnus, Kazbek, Žatecký poloraný červeňák čerstvý hlávkový čerstvý
Slady Plzeňský, Mnichovský
Pivo čepujeme od poloviny září do vyprodání
Svrchně kvašené pivo typu India Pale Ale, ve své klasické světlé podobě, s vyšší hořkostí a střední plností s chutí sušeného ovoce a medu. Chmel použitý pro studené chmelení dává tomuto pivu výrazné aroma mandarinek, manga a tropického ovoce. Pivo je velice příjemně pitelné.
Svrchní kvašení
Doba zrání 4 týdny
Hořkost 62 IBU
5,5% obsahu alkoholu
Barva 15 EBC
Chmely Rubín, Idaho 7, Krush
Slady Plzeňský, Pale Ale
Pivo čepujeme od října do března
Svrchně kvašené pivo typu India Pale Ale, což je silnější podoba piva Ale s vyšším stupňem hořkosti a střední plností. V tomto případě se jedná o polotmavou verzi, tedy tzv. Red IPA inspirovanou irskými pivy. Kombinace použitých sladů propůjčuje pivu sytě červenou barvu a karamelově medové tóny. Vůně použitých chmelů přechází z ovocné, přes kořeněnou a mírně zemitou až po vůni borovice a bobulí.
Svrchní kvašení
Doba zrání 4 týdny
Hořkost 62 IBU
5,5% obsahu alkoholu
Barva 50 EBC
Chmely Agnus, Rubín, Simcoe, Amarillo
Slady Plzeňský, Pale Ale, Caramunich, Carared, Melanoidní
Pivo čepujeme od října do března
Tento světlý jednosladový speciál je krásnou ukázkou toho, že v jednoduchosti je krása. Použitý způsob vaření ponechává pivu větší (plnější) tělo, které přirozeně eliminuje vyšší obsah alkoholu. Počáteční silnější sladová chuť postupně přechází v dlouho doznívající hořkost. Všechny tyto vlastnosti propůjčují tomuto pivu nezaměnitelný charakter, který ocení každý znalec silnějších a plných piv.
Spodní kvašení
Doba zrání 8 - 10 týdnů
Hořkost 58 IBU
7,0% obsahu alkoholu
Barva 20 EBC
Chmely Agnus, Sládek, Kazbek
Slady Plzeňský
Pivo prodáváme od listopadu do vyprodání a to pouze v lahvi.